En cirkulär möbelindustri Hur uppfattar kunder i den offentliga sektorn cirkulära möbler? - Adamsson, Emma; Moghaddasi, Sayena (My University, 2025)
I takt med ett växande samhälle där konsumtion premieras allt mer ökar även pressen på en omställning. Idag släpps 150 000 ton koldioxid ut under tillverkningsprocessen av kontorsmöbler. Möbler byts ut frekvent trots en egentlig längre teknisk livslängd, anledningen till detta är kortlivade trender, förändring av behov, att möblerna är trasiga, eller att man tröttnar på dem. Detta leder till ett ohållbart konsumtionsmönster som inte bara tar skada på miljön, utan även äventyrar framtida generationers tillgång till nödvändiga resurser. För att åtgärda detta krävs en övergång till en cirkulär ekonomi, där resurser hålls inom kretsloppet och produkter återanvänds fler än en gång. Detta är en komplex process och det behövs mer forskning inom detta område. I denna rapport undersöks hur kunder i den offentliga sektorn uppfattar cirkulära möbler, vilka krav som ställs på dessa möbler och vad som förhindrar en omställning från en linjär- till en cirkulär ekonomi. Slutligen undersöks frågan kring vad regioner kan göra för att kunna övergå från en mer cirkulär möbelhantering. För att besvara dessa frågeställningar användes en kvalitativ metod, där datainsamlingen skedde genom en litteratursökning, observation och intervjuer med regioner. Undersökningen kom fram till att de flesta personerna inom regionerna är positivt inställda till en cirkulär möbelhantering och att kraven som ställs på cirkulära möbler är generellt sett likadana som på nytillverkade. Det finns däremot flera hinder som försvårar omställningen, bland annat brist på struktur och ledningsbeslut, okunskap, begränsat utbud, resursbrist, och hårda regelverk. Det som behövs för att överkomma dessa hinder är att det kommer ett beslut om förändring uppifrån inom organisationen, det behövs mer kunskap kring området, samt att bygga upp en organisationsstruktur och kultur som stödjer den cirkulära möbelhanteringen. Utöver detta behövs även en ansvarig person, en facilitator, som kan driva förändringsarbetet och konsolidera besluten i organisationens dagliga aktivitet.
Keywords: Cirkularitet; Cirkulär ekonomi; Möbler; Offentlig sektor