Hållbart fritidsresande och hur man kan öka andelen kollektivtrafikresor i storstads- och tätortsmiljöer i Västra Götalandsregionen - Olsson, Linus; Svantesson, Tobias; Säterberg, Olle; Vikström, Oskar; Yasso, Tony (My University, 2023)
Denna rapport handlar om fritidsresande i Västra Götaland. Syftet med rapporten är att undersöka resmönster hos allmänhetens fritidsresor i Göteborg jämfört med Kungälv när de reser mellan en fotbollsplan och en central punkt i båda städerna. Målet är att besvara frågan om det finns några lösningar för att få fler människor att använda kollektivtrafik för sina fritidsresor än bil. För att få nödvändig information och kunskap har en litteraturstudie gjorts med insamling av data från flera olika källor, däribland Göteborgs stad, Kungälvs kommun, Västtrafik och Remix applikationen. Utöver litteraturstudien har en enkät gjorts för att öka förståelsen för människors vanor, samt två intervjuer, en med Västtrafik och en från Kungälvs kommun, vilka är två parter med influens över kollektivtrafiken inom Västra Götalandsregionen. Slutsen som rapporten kommer fram till pekar på det faktum att det inte finns någon enkel och direkt lösning som är möjlig att implementera inom ett kort tidsspann. För att få fler människor att använda kollektivtrafik istället för bil för sina fritidsresor, handlar det om att människor behöver ändra sitt beteende istället för att det är stora problem med kollektivtrafiken. Men det finns förbättringsmöjligheter som skulle kunna öka antalet resenärer, som billigare biljetter och bättre samarbete mellan kollektivtrafikens huvudmän och appar som underlättar för resenärer