Blågrön klimatanpassning Hur Sveriges kommuner implementerar och utvärderar blågrön dagvattenhantering - ENGNELL, EMMA; JOHANSSON, ELIN; KJELLÉN, LINNEA; RAPP, MARCUS; VIKSTRÖM, FRIDA; WILSON, LINN (My University, 2023)
Mänskligheten står i nuläget inför en stor utmaning i att ställa om och anpassa våra samhällen för att kunna möta mer frekvent samt intensiv nederbörd till följd av klimatförändringar. I takt med att jordens befolkning ökar expanderar samtidigt städerna, vilket kräver mer hårdgjorda ytor i urbana miljöer. Till följd av det ökar problemen relaterat till dagvattenhantering och översvämningar. För att kunna hantera problemen behöver städernas rörsystem byggas om och kompletteras med multifunktionella åtgärder som kan möta dessa problem. Syftet med kandidatarbetet utformades tillsammans med handledarna på VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut. Arbetet syftade till att undersöka hur Sveriges kommuner arbetar med klimatanpassningsåtgärder, med särskilt fokus på hur dessa åtgärder följs upp och utvärderas. Gruppen har valt att fokusera på blågröna infrastrukturlösningar. Dessa lösningar syftar till att behandla dagvatten med hjälp av växtlighet och naturbaserade material samt betraktas som en multifunktionell lösning som uppfyller fler effekter än de hydrologiska. De bidrar även till att öka andelen gröna ytor i städer som bidrar till biologisk mångfald, bevarande av ekosystem och rekreationsytor. Det har det gjorts en sammanställning av det aktuella kunskapsläget inom ämnet med hjälp av att studera litteratur och tidigare forskning inom ämnet. Arbetet bygger till stor del på kvalitativt arbete. Underlaget som använts i arbetet samlades in med hjälp av en webbenkät som skickades ut till alla kommuner i Sverige via mejl. Från dessa svar genomfördes en djupare intervju med fyra kommunrepresentanter. Resultatet från enkäten och intervjuerna har sedan analyserats med hjälp av kunskapsöversikten och resulterat i en slutsats. Resultatet av arbetet visar att det finns ett stort intresse för klimatanpassningar, då de flesta kommuner ser ett behov för att minimera ekonomiska skador på fysisk infrastruktur. Arbetet med klimatanpassningsåtgärder är på flertalet platser i uppstartsfas men försvåras i många fall av hinder kopplat till ekonomiska, tekniska och reglerande faktorer. Samtidigt finns det starka institutionella drivkrafter inom kommuner samt opinionen, vilket gör det till en mycket aktuell fråga när det kommer till ny exploatering och ombyggnation. Bedömningen är att de flesta kommuner inte har ett strukturerat utvärderingsarbete då de till stor del saknar kunskapen och resurserna som krävs. Det här arbetet har försökt identifiera de största drivkrafterna och hindren som är viktiga för utveckling och fortsatt forskning för det aktuella området. Dessutom har det undersökts hur kommuner kan ta hjälp av varandra för att utveckla sin implementering av blågröna lösningar och utvärdera dem.
Keywords: Klimatanpassning, blågrön infrastruktur, hållbar dagvattenhantering, multifunktionella ytor, utvärdering, urban utveckling, kommunal verksamhet