Återbruk inom installationsteknik: Jämförelse av driftutsläpp och den inbyggda koldioxiden - Brynte, Oliver; Hukic, Elli (My University, 2025)
Bygg- och fastighetssektorn står för en betydande del av Sveriges totala klimatutsläpp. Installationsteknik och VVS-branschen är områden med stor potential för att minska dessa utsläpp. Denna studie syftar till att undersöka hur driftskedet påverkar klimatnyttan vid återbruk av fläktar, främst genom att analysera klimatpåverkan från driftskede i relation till byggskede. Studien kombinerar litteraturstudier, scenarioanalyser och intervjuer med aktörer från branschen för att bedöma klimatpåverkan från nya och återbrukade fläktar. Identifiering av brytpunkter där återbruk inte längre är hållbart ligger som huvudfokus, där hänsyn till faktorer som livslängd, energieffektivitet och underhållsbehov tas fram. Resultatet belyser återbrukets möjlighet att medföra klimatbesparingar, men att dessa kan minska eller upphöra om fläktens verkningsgrad är för låg. Slutsatsen förtydligar att återbruk av VVS-produkter kan vara klimatmässigt hållbart, men att tillräckligt hög verkningsgrad krävs för att det inte ska bli för höga driftutsläpp. Rapporten presenterar tydliga brytpunkter där återbruk slutar vara fördelaktigt, främst vid låg energieffektivitet. Betoning läggs på att det inte alltid är den mest energieffektiva lösningen som leder till störst klimatvinst, utan att rätt förutsättningar är avgörande
Keywords: återbruk; klimatpåverkan; verkningsgrad; fläktar; livslängd