Den relativistiska himmelssfären - Cullman, Rickard; Nydén, Albin; Persson, Hanna; Ryberg, Peter (My University, 2020)
I denna uppsats används Cliffordalgebra för att visualisera hur himmelssfären förändras till följd av en Lorentztransformation i Minkowskirummet. Lorentztransformationen härleds först genom ett fysikaliskt resonemang. Därefter byggs Cliffordalgebran upp för Minkowskirummet och formler för såväl vanliga euklidiska rotationer som Lorentztransformationen härleds. Slutligen visas hur Minkowskirummet kan kopplas till himmelssfären med hjälp av Cliffordalgebra och stereografisk projektion. Slutresulatet är MATLAB-plottar som visualiserar hur himmelssfären förändras.