Hur arbetar svenska raffinaderier i petroleumsektorn med hållbarhet? - Olsson, Annie; Abdullahi, Fiona; Olsson, Ida; Swegmark, Ida; Åkerfeldt, Maj; Häyhänen, Marco (My University, 2022)
Ökat klimathot och globala uppsatta mål om noll koldioxidutsläpp 2050 har ställt petroleumbranschens företag inför en utmaning. En omställning från tillverkning och användning av fossila produkter till förnybara måste förverkligas för att möta kraven. Rapporten utreder hur redo petroleumbranschens raffinaderier är för den hållbara omställningen samt i vilken utsträckning aktörerna är drivande i omställningen. Utredningen görs ur ett organisatoriskt, tekniskt och ekonomiskt perspektiv. Företagen som analyseras producerar drivmedel, bitumen och oljeprodukter i sina raffinaderier. Under tio intervjuer med företag har data om petroleumbranschens raffinaderiverksamhet samlats in. Från intervjuer kombinerat med teori konstateras att företagen antagit olika strategier för att nå en hållbar produktion och/eller utveckling av förnybara produkter. Rapporten visar att företag som tillverkar drivmedel besitter den teknik som krävs för omställning, och att de företagen främst fokuserar på utvecklingen av förnybara drivmedel. Företaget med produktion av bitumen och oljeprodukter som verksamhet fokuserar mestadels på en hållbar produktion men arbetet försvåras idag av brist på råvaror. Företagens samarbetsaktörer och värdekedjor har utvecklats de senaste åren och har blivit mer rörliga och redo för att anpassas till den pågående omställningen. Omställningen kräver däremot ytterligare partnerskap, politiska påtryckningar och utbyggd infrastruktur för att förhindra brist på insatsvaror och råvaror som behövs i produktionen. Drivmedelsföretagens förnybara produkter är idag med hjälp av politiska styrmedel kommersiella medan det inte finns några förnybara alternativ för bitumen och oljeprodukter. En stor del av drivmedelsföretagens investeringar går till hållbara initiativ medan bitumen och oljeföretagets majoritet av investeringar går till fossil produktion. Från samtliga företag framkommer behovet av politiska styrmedel för att skapa en initial lönsamhet på en marknad med hållbara produkter. Rapporten drar slutsatsen att branschen i stort ur en teknisk och ekonomisk aspekt är redo för en hållbar omställning. Organisatoriskt kräver branschen utveckling av värdekedjor för att tillgodose behovet av förnybara insatsvaror och råvaror till produktionen för att vara helt redo. Huruvida företagen är drivande i omställningen skiljer sig åt mellan företagen i de olika aspekterna
Keywords: raffinaderier; hållbarhet; omställning; förnybart; råolja; drivmedel; bränslen; petroleumbranschen