Reducering av energiförluster i industriella portar - Sharifi, Ali; Babakhani, Salman (My University, 2021)
Nuförtiden finns det strävan efter ett hållbart samhälle och hållbar framtid för det. Forskarna och ingenjörer försöker att hitta metoder och utveckla nya produkter eller vägar för att kunna göra det möjligt för denna hållbara framtid. Därav minskad energikonsumtion är en viktig faktor till att nå hållbarhet i global nivå och begränsa klimatförändringar. Detta examensarbete är om energiförluster som orsakas av öppning och stängning av industriella portar vid på- och avlastning från lastbilar vid leveranser till samt transport från lagerhallar. Dessa förluster uppstår när den kalla luften från utsidan kommer in i hallarna. Sedan behövs en hel del energi för att värma upp hallen till den önskade temperaturen och denna energiförlust skall minskas. För att göra det har ett program kallad Simcenter Amesim använts för att göra det i form av simuleringar. Simuleringen var utförd för olika scenarier undersöka olika påverkande faktorer bl.a. tryck, tid, temperatur. Resultatet visade genom att minska tryckskillnaden mellan inomhus och utomhus mindre värme är förlorad från hallen
Keywords: hållbarhet; energiförlust; tryckskillnad; temperatur; simulering; Simcenter Amesim; HVAC