Ekonomisk jämförelse av tilläggsisolering på miljonprogramshus med vakuumisoleringspaneler - Karydas, Dimitrios Christos; Le, Jens (My University, 2024)
Då byggsektorn står för stora mängder växthusgasutsläpp är det väsentligt att vidta energieffektiva åtgärder för att uppnå ett hållbart samhälle. Många byggnader i Sverige är i dagsläget nära slutet på sin tekniska livslängd och kräver någon form av underhåll. Genom effektiv renovering med högvärdiga isoleringsmaterial kan energiförbrukningen hos äldre byggnader minska avsevärt då många av dessa består av undermålig isolering. I Sverige är en majoritet av byggnaderna isolerade med mineralullsisolering eller cellplastisolering, men det har på senare år dykt upp olika superisoleringsmaterial. Ett sådant material är vakuumisoleringspaneler (VIP) som är paneler med extremt låg värmeledningsförmåga. Trots att dessa paneler värmeisolerar bättre än konventionella isoleringsmaterial väljs de ofta bort på grund av deras höga pris. Kostnaden för vakuumisoleringspaneler kan vara uppemot tio gånger dyrare än kostnaden för mineralull vilket medför att det kan ta flera år innan det blir ekonomiskt fördelaktigt att renovera med vakuumisoleringspaneler. Denna studie beaktar de olika isoleringsmaterialen för att analysera hur lång återbetalningstiden är vid renovering för vardera material. Med hjälp av beräkningar och simuleringar från datorprogram fås därmed en uppfattning för om vakuumisoleringspaneler är ett ekonomiskt lönsamt isoleringsmaterial att tillämpa för renoveringsprojekt på miljonprogramshus. Studiens resultat visar att renovering med vakuumisoleringspaneler har en återbetalningstid som är betydligt mycket längre än vid renovering med mineralull. En punkterad vakuumisoleringspanel med försämrad prestanda har en förlängd återbetalningstid på nästan tio gånger. Utifrån dessa resultat kan vi därmed konstatera att det i dagsläget inte blir ekonomiskt fördelaktigt att renovera med vakuumisoleringspaneler då materialkostnaden jämfört med mineralull är signifikant. Trots dessa resultat fås samtidigt en omfattande minskning i energiförbrukningen, vilket antyder på att dessa paneler har möjligheten att vara fördelaktiga beroende på framtida elpriser, samt om det inte vore för deras höga kostnad.
Keywords: Vakuumisoleringspaneler, VIP, energiförbrukning, miljonprogrammet, renovering, tilläggsisolering, mineralull, energieffektivisering