Utvärdering av en vätskekromatografisk kolonn med kombinerad retentionsmekanism - Allgén, Elin; Enarsson, Ellen; Hedström, Erik; Martinsson, Ingrid; Sarge, Henrik; Sellén, Hannes (My University, 2022)
Inom l¨akemedelsindustrin anv¨ands idag v¨atskekromatografiska separations- och analysmetoder i stor omfattning f¨or produktutveckling och kvalitetskontroll. En vanlig metod ¨ar Reversed Pha se Liquid Chromatography d¨ar metanol ofta anv¨ands som l¨osningsmedel vid provberedning. Till f¨oljd av metanolens h¨oga polaritet kan sv˚arigheter uppst˚a, framf¨orallt st¨ors f¨ordelningsj¨amvik ten mellan station¨arfasen och mobilfasen. Detta begr¨ansar m¨ojligheten att uppn˚a goda kroma tografiska resultat. Syftet med detta projekt var d¨arf¨or att unders¨oka kolonnen, Coresep 100, vilken anv¨ander sig av b˚ade reversed phase- och jonbytesmekanism vid separation. Kolonnen utv¨arderades genom att analysera sju substanser, som ¨ar vanliga vid metodutveck ling, utifr˚an de tre delproblemen: sameluering, l˚anga retentionstider och d˚alig toppsymmetri. F¨or att f¨ors¨oka hitta l¨osningar till delproblemen genomf¨ordes analyser d¨ar olika parametrar va rierades. Parametrarna som unders¨oktes under detta projekt var fl¨odeshastighet, pumpgradient och olika sammans¨attningar av mobilfasen, s˚asom dess pH och jonstyrka. Repeterbarheten f¨or kolonnen utv¨arderades ocks˚a. Den kombination av parametrar som uppvisade mest lovande resultat var en mobilfas med pH 2,3; konstant saltkoncentration p˚a 70 mM NaCl, tillsammans med pumpgradienten 20-5 och en fl¨odeshastighet p˚a 0,8 ml/min. Utifr˚an de resultat som erh˚allits drogs slutsatsen att kolonnen ¨ar l¨amplig f¨or vidare arbete, d˚a problem med sameluering ans˚ags kunna undvikas och retentionstiderna bed¨omdes vara godtagbara. Ett vidare arbete ans˚ags kunna inrikta sig p˚a att l¨osa det kvarst˚aende problemet med delvis bristande toppsymmetri och relativt breda toppar.