Jämförelse mellan betong- och hybridstommar ur ett hållbarhetsperspektiv - Haj Mahmoud, Yousef; Naser, Zouhir (My University, 2025)
Hållbart och miljövänligt byggande har fått allt större fokus i dagens byggbransch. Eftersom bygg- och anläggningssektorn står för en stor del av Sveriges klimatpåverkan har nya lagar införts som kräver att klimatpåverkan från ny bebyggelse redovisas genom klimatdeklaration utifrån ett livscykelsperspektiv. Dessa lagar utgör ett viktigt steg mot att uppnå Sveriges klimatmål, som innebär att utsläppen av växhusgaser ska halveras före år 2030. Detta har skapat ett växande behov av att utveckla mer klimatsmarta byggmetoder och använda resurseffektiva material, särskilt i byggnadens stomme, som utgör en stor del av materialåtgången. Traditionella stomsystemen i enbart betong eller trä har sina fördelar men också begränsningar. Betong har hög hållfasthet och styvhet, vilket gör det möjligt att bygga högt, men har samtidigt en hög klimatpåverkan vid tillverkning. Trä är däremot ett förnybart och miljövänligt material som dessutom fungerar som en koldioxidsänka, men dess låga vikt medför sämre stabilitetsegenskaper, vilket gör det svårt att bygga högt. För att utnyttja styrkorna hos båda materialen undersöks i detta examenarbete en lösning i form av en hybridstomme, där trä och betong kombineras i samma konstruktion. Studien jämförs två kontorshus av pelardäcksystem stomtyp: ett med traditionell betongstomme och ett hybridsystem med pelare, balkar och bjälklag i limträ, som kompletteras med två stabiliserande betongschakt. Kontorshusen modelleras med hjälp av programmet Revit, och konstruktionsberäkningar genomförs för att fastställa dimensioner på samtliga bärande delar samt bestämma materialåtgång i respektive stomme. Resultaten visar att hybridstommen ger lägre klimatpåverkan över hela byggnadens livscykel jämfört med en traditionell betongstomme. Studien har visat att det är möjligt att bygga högt med trä, men att detta kräver kompletterande tekniska åtgärder för att uppfylla krav på stabilitet, fuktsäkerhet, brandskydd, samt akustik och ljudmiljö.
Keywords: Hybridstomme, Betongstomme, LCA, Höga byggnader, Kontorsbyggnad, Miljöpåverkan, Koldioxidutsläpp, CO2e, Hållbar konstruktion