Kundcentrerad produktionsutveckling av lyftvagn - Helgegren, Carl (My University, 2019)
Syftet med detta arbetet är att på ett konkret sätt påvisa vikten av att följa en grundlig och strukturerad produktutvecklingsstrategi. Det vill säga vikten av att göra rätt från början och inte slösa på resurser för att nå ett så bra resultat som möjligt till kund. Quality Function Deployment (QFD) heter den metoden använts för att bevisa just detta. QFD konkretiseras i detta arbetet genom att appliceras efter en önskad kravbild för framtagning av en lyftvagn. Först bryts problemet på ett metodiskt tillvägagångssätt ner, varpå detta sedan analyseras vidare och studeras mer noggrant genom bl.a. Kano metoden för att i större utsträckning förstå kundens behov. En mycket viktig del i QFD sker därefter när dessa krav som till en början kan verka abstrakta och svåra att definiera översätts till fysiskt mätbara parametrar, s.k. tekniska krav. Tillsammans med kundkraven jämförs därefter de tekniska kraven korsvis med varandra för att tydligt kartlägga deras direkta beroende av varandra i matrisen House Of Quality (HOQ). Matrisen HOQ kan ses som kärnan i QFD och används sedan som hjälp till att ta fram en preliminär produktspecifikation varpå sedan konceptgenereringen kan ta avstamp från.
Keywords: Materialvetenskap; Produktion; Maskinteknik; Materialteknik; Materials Science; Production; Mechanical Engineering; Materials Engineering