Gata i Kila by - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1967)
Modellen visar byggnader kring en gata i Kila by år 1912, då Sigurd Erixon gjorde en omfattande undersökning av byn. Byn stod just då inför laga skifte. Den hade en ålderdomlig karaktär, tätt sammanbyggd, med mangårdsbyggnader utefter en öst-västlig bygata och fähus och bodar invid tvärgator och torgbildningar där bakom. Bygatan ledde in från landsvägen, utefter vilken logar låg i rad. I byns utkanter låg källare, smedjor och bastur. Modellen visar tre manårdsbyggnader med loftbod och fähus, samt fähus för ytterligare en gård. Gatan avgränsades ytterligare av gärdsgårdar mot trädgårdstäppor. Två av mangårdarna hade tidigare utgjort en parstuga med gemensamt kök för två familjer, men var ombyggd till två enkelstugor. Mangården tvärs över gatan innehöll handelsbod och snickarkammare. Modellen är i tre delar.
Part of the village of Kila