Miljöpåverkan- och kostnadsanalys för stomsystem i Grön betong och KL-trä - Akram, Abdulrahman Mohanid; Rexha, Gent (My University, 2021)
Kritik gentemot byggbranschen har blivit alltmer omfattande och beställare idag är mycket mer miljömedvetna. Idag investeras väldigt mycket i forskning för att optimera resursanvändning, minska miljöpåverkan och hitta nya miljövänligare byggnadsmaterial. Ett sådant material är Skanskas Gröna betong som togs fram våren 2019. I den Gröna betongen ersätts delar av cementet med restprodukter såsom slagg från metallurgiska processer. Skanska påstår att den Gröna betongen bidrar med cirka 50% mindre koldioxidutsläpp än vanlig konventionell betong. Ett byggnadsmaterial som på senare år har fått sätta sin prägel på marknaden är KL-trä. Trä anses vara ett förnybart byggnadsmaterial, eftersom att med väl planerade avverkningar och planteringar kan mängden träd som avverkats ersättas av nya träd. En miljö- och kostnadsanalys genomfördes för ett stomsystem i dessa byggnadsmaterial, för att avgöra vilket som är mest fördelaktigt att använda. Miljöpåverkansanalysen genomfördes med hjälp av LCA-verktyget ToSIA och underliggande data som tillhandahölls från Skanska EPD för Grön betong samt Martinsons EPD för KL-trä. Kostnadsunderlag erhölls i form av mailutbyten med ansvariga aktörer. Resultatet visar att trots ersättningsprodukter i den Gröna betongen, så har betongen högre koldioxidutsläpp än KL-trä. Betongen beräknades generera ett koldioxidutsläpp som var dubbelt så stort som för KL-trä. Kostnaden däremot var i betongens favör, och KL-träet för stomsystemet beräknades vara 69% dyrare. Slutsatsen som kan dras är att det handlar om en bedömningsfråga om vad som borde prioriteras. Med ovan i åtanke, är materialvalet för stomsystemet mer ett dilemma än en självklarhet då resultaten visar att båda materialen har sina för- och nackdelar.
Keywords: Grön betong, KL-trä, EPD, ToSIA, flerbostadshus, stomsystem