Skeppsapotek – En studie av läkemedel i livbåtar och livflottar - Nilsson, Jonas (My University, 2019)
Att transportera passagerare och last via handelsfartyg är en verksamhet som medför vissa risker. Mellan år 1985–2008 förekom det 6007 olika incidenter ombord fartyg som registrerats i Sjöfartsverkets olycksdatabas SjöOlycksSystemet (SOS), varpå 1507 liv förlorades till följd av dessa olyckor. Vissa av dessa olyckor var sedan av så allvarlig karaktär att fartyget behöver överges. När fartyg överges görs detta via livbåtar och livflottar som agerar som en flyktväg för de nödställda. Till följd av de olyckor som kräver ett övergivande av fartyget kan skador ha förekommit hos de nödställda som kräver sjukvårdsbehandling. För att behandla dessa skador finns en läkemedelskanister att tillgå i livflottar och livbåtar. Läkemedelskanistern har som syfte att förse människor till sjöss med ”den bästa sjukvård som är praktiskt möjlig”. Denna litteraturstudie har syftet att utforska relevansen av innehållet i läkemedelskanistern som finns i livbåtar och livflottar ombord på svenska handelsfartyg. Vetenskapliga artiklar och databaser inom medicin, transport och juridik sammanställs för att kartlägga och bearbeta de frågeställningar som lyfts i studien. Resultatet av studien visade sedan att de läkemedel som finns att tillgå i en livbåt eller livflotte inte alltid är de optimala under de förhållanden som en nödställd kan tänkas möta till följd utav en evakuering. Detta då den typ av läkemedelsbehandling som fungerar inom landbaserad sjukvård inte alltid är genomförbar i en livbåt eller livflotte. Vilket medför att val utav rätt läkemedel och administreringssätt möjliggör ifall ett läkemedel går att bruka eller inte, varpå relevansen av de lagstadgade läkemedlen i en livbåt eller livflotte kan diskuteras
Keywords: Skeppsapotek, livbåtar, livflottar, evakuering, fartyg, fusidinsyra, sjösjuka