Modulär träningsutrustning för hemmagym och crossfitboxar - Henriksson, Felix; Oscarsson, Kristoffer (My University, 2021)
Följande arbete utfördes tillsammans med gymutrustningstillverkaren Eleiko AB. Gymbranschen är under ständig utveckling. Det senaste årtiondet har en ny sorts gym vuxit fram, så kallade crossfitboxar. Crossfit är en träningsform som bygger på funktionella rörelser, ofta med kroppsvikt eller med skivstång och crossfitboxarna är därför utformade med mycket öppna ytor och få träningsmaskiner. En annan trend är att träna hemma. Hemmagym har oftast, precis som crossfitboxar, behovet att maximera användningen av en liten yta. Båda miljöerna ställer höga krav på träningsutrustningen vad det gäller dess flexibilitet och förmåga att erbjuda flera övningar. Dessa gymmiljöer skiljer sig från traditionella gym där träningen ofta är mer baserad på rörelser i stationära maskiner med en maskin för vardera övningen. Syftet med arbetet var att undersöka vilka av användaren önskade funktioner som fanns på en traditionell gymmaskin och hur dessa funktioner skulle kunna överföras till crossfitboxar och hemmagym. En av frågeställningarna som skulle besvaras var således: Vilken traditionell gymmaskin saknar i dagsläget motsvarighet i crossfitboxar och hemmagym och hur anpassas denna gymmaskin till crossfitboxar och hemmagym? Resultatet visade att det enligt användarna av crossfitboxar och hemmagym saknades flera funktioner från traditionella gym i de nya miljöerna. Bland dessa funktioner fanns möjligheten att utföra övningarna latsdrag och sittande rodd som är två dragövningar för att träna ryggen. Arbetet resulterade i ett konceptförslag för en modulär dragmaskin som monteras på Eleikos stolpar till racks och riggar, vilket är utrustningar med en självklar plats i crossfitboxar och som oftast finns i hemmagym. Den modulära dragmaskinen möjliggör utförandet av övningarna latsdrag och sittande rodd och överför därmed funktioner från två traditionella gymmaskiner till en portabel motsvarighet.