Hur har covid-19 påverkat hamnanlöp till Göteborgs energihamn? - Fhager, John; Lithén, Robin (My University, 2021)
År 2020 deklarerades covid-19 till en pandemi av World Health Organization. Pandemin kom att påverka sjöfarten i stor utsträckning och den här studienundersökerGöteborgs energihamn samt hamnens anlöpande tankfartygs rutiner under covid-19. För att ta reda på hur arbetet i energihamnen har förändrats under pandemin, användes semistrukturerade personintervjueroch en observation av en lossningsledarei arbete. Frågorna till intervjuernavar baserade på frågeställningarna: Hur har anlöp påverkats under covid-19?Hur ser hamnanlöp ut i normala fall? Finns det nya rutiner eller arbetssätt som kommer kvarstå efter pandemin? Informatörerna var allapersonal som dagligen jobbar i antingen hamnen eller på fartyg och behöver anpassa sitt arbete på grund av covid-19.Studien begränsades till Göteborgs energihamn samt anlöpande tankfartyg över 500 BRT. Hamnen och fartygen har åstadkommit ett effektivt och säkert arbete som uppfyller restriktionerna kring covid-19. Resultaten visar att ett hamnanlöp har på grund av den tvingade förändringen effektiviserats. Effektiviseringen har uppnåtts tack vare bättre förberedelser och digitalisering i det dagliga arbetet. Ytterligare enförändring under ett anlöp var att hamnpersonalen har så gott som helt slutat gå ombord på fartygen för att skriva dokument och checklistor. Slutsatserna visar att det är troligt att hamnen kommer fortsätta med det arbetssättsom används under pandemin även efter pandemins slut, med endast ett fåtal förändringar.
Keywords: Covid-19; fartygsanlöp; energihamn; säkerhet; effektivitet; pandemi