Klimatkrav i offentlig upphandling; möjligheter respektive utmaningar för beställare och entreprenör inom väg och anläggning - Oharnisch, Tintin; Johansson, Wilma (My University, 2024)
Bygg- och anläggningssektorn står för 22 procent av Sveriges totala växthusgasutsläpp och offentlig upphandling anses vara ett viktigt verktyg för att kunna minska detta. Genom att ställa klimatkrav i förfrågningsunderlaget kan upphandlande organisationer säkerställa att entreprenörerna jobbar med att minska projektets klimatpåverkan. Examensarbetet, som utförs på uppdrag av Skanska Väg och anläggning Väst, syftar därför till att undersöka hur väg- och anläggningsprojekt kan minska klimatpåverkan genom offentlig upphandling. Skanska är en central aktör i arbetet med att driva på branschen med avseende på klimatarbetet och har höga mål om att nå klimatneutralitet i hela värdekedjan till 2045. Målet med examensarbetet är att undersöka möjligheter och utmaningar med att ställa klimatkrav i upphandlingar, hur kommunala beställare jobbar med dessa krav, samt hur Skanska kan påverka sina beställare att efterfråga och upphandla innovativa lösningar för minskad klimatpåverkan för att nå sina klimatmål. För att uppfylla studiens syfte genomfördes en exempelstudie, en kvalitativ intervjustudie och en litteraturstudie. Exempelstudien har undersökt två projekt som Skanska utfört åt en kommunal beställare och fungerar som ett praktiskt exempel hur klimatkrav kan appliceras i förfrågningsunderlag. Resultatet visar att beställare har svårt att veta hur klimatkrav kan utformas och vilka lösningar för lägre klimatavtryck som entreprenörer kan erbjuda. Beställarna behöver tydligare vägledning kring klimatkrav i upphandling samt en förbättrad dialog med entreprenörer i branschen. Partnering och branschdialog är två verktyg som möjliggör fördjupat samtal och underlättar för klimatkrav i offentlig upphandling. Vidare visar examensarbetet att det behövs omstrukturering inom beställarorganisationerna för att klimatarbetet ska grundas på fastställda mål och metoder istället för intresse. Till sist visar examensarbetet att generella uppfattningen idag är att ickekonventionella metoder är mer kostsamma och därför är det viktigt att få lönsamhet och klimat att gå hand i hand för att arbetet med att minska klimatpåverkan ska accelerera.
Keywords: Offentlig upphandling, klimatpåverkan, klimatkrav, väg och anläggning