Kontaktlös andningsmonitorering med Radio Frequency Identification (RFID) - Hassani, Ali; Klang, Axel; Alizada, Hafizullah; Khaswan, Usama (My University, 2025)
I detta kandidatarbete undersöks möjligheten att använda RFID-teknologi för kontaktlös monitorering av andningsrörelser. Genom att analysera fasskiftningar i radiosignaler reflekterade från passiva RFID-taggar placerade på bröstkorgen och buken så har systemets förmåga att detektera andningsmönster utvärderats. Mätningar genomfördes både på en simuleringsdocka och en mänsklig försöksperson, med varierande andningsfrekvenser och antal taggar. Den insamlade data analyserades med hjälp av MATLAB i både tids- och frekvensdomän, och resultatet jämfördes med signaler från ett kommersiellt respirationsband. Resultaten visar att RFID-tekniken på ett tillförlitligt sätt kan registrera andningsrörelser och identifiera asymmetrier i andningen, samtidigt som den erbjuder en kontaktlös, kostnadseffektiv och flexibel lösning jämfört med etablerade metoder. Arbetet identifierar även utmaningar relaterade till signalstabilitet, taggplacering och tekniska begränsningar, vilket ligger till grund för förslag på framtida förbättringar.
Keywords: RFID; kontaktlös andningsmonitorering; lungsjukdom; fasskiftning; signalbehandling; respirationsband