Jämförelse av inbyggd klimatpåverkan för VAV och CAV-system med kylbafflar - Joo, Linnea-Louise; Normark, Moa (My University, 2023)
Klimatpåverkan har en allt större betydelse i dagens samhälle. Byggsektorn står i nuläget för en stor andel av våra totala utsläpp av växthusgaser, där en förklaring till detta är att det finns brist på kunskap och information kring klimatpåverkan inom branschen. Det finns därför idag ett behov att minska klimatpåverkan från byggnationer, dessutom finns det idag inom installationsbranschen en ökad efterfrågan av miljödokumentation gällande materialval och komponenter. Mot den bakgrunden har följande examensarbete gjorts i syfte att studera klimatpåverkan avseende materialåtgång för att undersöka skillnaden mellan ett VAV-system och ett CAV-system med kylbafflar. Klimatpåverkan jämfördes för kanaler, rör, don och kylbafflar för ett våningsplan. För att möjliggöra en generell bild av en kontorsbyggnad med 4 våningar multiplicerades de beräknade värdena med fyra. Luftbehandlingsaggregaten jämfördes utifrån centraliserad ventilation där ett aggregat är placerat på ett våningsplan som sedan försörjer alla vångsplan eller rum, och decentraliserad ventilation där aggregaten placeras på respektive våningsplan eller rum som aggregatet ska försörja. Systemen är utformade för att uppfylla kraven gällande hygien- och komfortluftflöde och använder sig av till exempel standardmaterial och dimensioner för branschen. Ingen hänsyn har tagits till hur respektive system skiljer sig från varandra på lång sikt med hänsyn till klimatpåverkan för underhåll och livslängd. Detsamma gäller respektive system avseende kostnad. Avslutningsvis kan vi fastställa att examensarbetet innefattar flertalet antaganden och det är ett stort antal parametrar som påverkar klimatpåverkan med avseende på materialåtgång. VAV-systemet är en bättre systemlösning för kontorsbyggnader i Sverige med avseende på total klimatpåverkan samt klimatpåverkan per m2 A-temp. Minst total materialanvändning har VAV-systemet. De största andelen material som systemlösningarna innehåller är stål och stenull. Produktkategorierna som bidrar till störst klimatpåverkan är ventilationskanalerna för de båda systemen, därefter kommer kylbafflarna i kylbaffelsystemet och tilluftsdonen i VAV-systemet.
Keywords: Installationsteknik, kylsystem, luftburen kyla, vattenburen kyla, VAV-system, kylbaffel, materialanvändning, kontorsbyggnad, luftbehandlingsaggregat, klimatdata, klimatpåverkan, koldioxidekvivalenter, systemlösning