Förarmiljöer för framtidens distributionsfordon: Ur den unga förarens perspektiv - Almlöf, Julia; Dencker, Thea; Hallenberg, Linus; Lahti, Johanna; Mannerstråle, Victor; Sjödin, Alicia (My University, 2022)
Samhället är beroende av distributionschaufförer för att produkter och varor ska vara på rätt plats i rätt tid. Utan chaufförerna får inte mataffärerna sina matvaror eller postombuden sina paket. I takt med att städer växer och e-handeln ökar blir dessutom behovet av chaufförer större. Idag är det är förarbrist i distributionsbranschen och det finns ett behov av att få in fler unga, samt att jämna ut könsfördelningen. Stadsdistributionslastbilarna har sett relativt likadana ut de senaste 30 åren, vilket inte bidrar positivt till att rekrytera nya chaufförer till yrket. Därför har detta kandidatarbete, i samarbete med uppdragsgivaren Volvo Trucks, gjort en större informationsinsamling kring potentiella förbättringsområden kring interiören i förarhytten och utvecklat ett slutkoncept som är menat att uppfylla användarens behov och krav. Efter informationsinsamlingen beslutades att projektet skulle inrikta sig på problemområdena “Färg och material”, “Stöd i hytten” och “Bild av yrket” och ett behov och krav-listning utifrån datainsamlingen sammanställdes. Den förstnämnda omfattar semiotiska aspekter, medan det andra syftar på praktisk förvaring och bekvämligheter i hytten. Den sistnämnda, “Bild av yrket”, handlar huvudsakligen om problematiken kring jämställdhet och synen utifrån på yrket. Den sammanvägda effekten av hyttens semantiska och praktiska lösningar kunde adressera problemområdet “Bild av yrket” och på så sätt bidra till en mer inkluderande hytt. Tidigare har lastbilen bara setts som ett fordon och arbetsredskap, men under detta projekt har hytten behandlats som en arbetsmiljö, och fokuset har legat på hela arbetssituationen. Detta har lett till ett slutresultat och ett slutkoncept som bidrar till att öka trivseln och locka fler unga in i yrket, vilket var projektets syfte.