Aerodynamisk jämförelse mellan ogival och cranked arrow compound delta vingkonfiguration vid överljudshastighet. - Elstig, Lowe; Eriksson, Paula; Gripestam, Viggo; Härelind Ingelsten, Alva; Persson, Adam; Saal, Alexander (My University, 2025)
Sedan det första kommersiella överljudsflygplanet Concorde introducerades under 1970-talet, har utvecklingen inom överljudsresor präglats av tekniska, miljömässiga och ekonomiska utmaningar. Efter att Concorde togs ur bruk har nya aktörer trätt fram med ambitionen att återuppliva och vidareutveckla kommersiellt överljudsflyg. En av de mest framträdande är Boom Supersonic, vars flygplanskoncept Boom Overture representerar ett försök att förena hög prestanda med ökad hållbarhet. En central skillnad mellan Concorde och Overture återfinns i vinggeometrin. Concorde är utrustad med en ogival deltavinge, medan Overture använder en cranked arrow compound deltavinge. Denna rapport syftar till att undersöka och jämföra dessa två vingtyper med avseende på deras aerodynamiska egenskaper och prestanda vid överljudshastighet. Vidare undersöks även hur en areaoptimering av flygplanskroppen påverkar aerodynamisk prestanda. Jämförelsen har genomförts med hjälp av numeriska simuleringar och analytiska beräkningar. Resultaten påvisar viss prestandaskillnad mellan ovan nämnda konfigurationer, där den areaoptimerade kroppen utrustad med cranked arrow compound deltavingen presterade bäst, om än med små marginaler.
Keywords: Överljudshastighet; cranked arrow compound delta; ogival delta; Concorde; Boom Overture; aerodynamisk analys