Kartläggning och optimering av värdeflödet i produktion av mjukpapper En fallstudie av flaskhalsar och förbättringsmöjligheter vid Essity Lilla Edet - Fermheden, Anna; Svensson, Matilda (My University, 2026)
Produktionslinje 15 vid Essity Hygiene and Health AB i Lilla Edet producerar mjukpapper i formatet toalett- och hushållspapper. I dagsläget uppnår inte produktionen de produktionsmål som är uppsatta avseende producerad mängd och maskineffektivitet. Trots tidigare försök att implementera förbättringar och Leanprinciper, kvarstår störningar, flaskhalsar och ineffektivitet längs produktionslinjen. Företaget har upplevt svårigheter att identifiera vilka lösningar som vore mest effektiva att applicera på grund av ett bristande underlag och kartläggning av flödet. Studien syftar till att kartlägga och analysera värdeflödet i produktionen för att identifiera flaskhalsar, slöserier och rotorsaker till störningar, samt presentera välgrundade förbättringsförslag för att öka produktiviteten. Resultatet från studien påvisar en ojämn balansering av värdeskapande moment hos de olika processerna längs produktionslinjen vilket orsakar flaskhalsar och obalans. En genomgående identifierad rotorsak anses vara avsaknaden av uppdaterade och ägda standarder för maskininställningar, upplärning och mätning. Studien presenterar förbättringsförslag inom standardisering, förebyggande arbete och layoutförändringar samt ger företaget ett konkret underlag för att prioritera och genomföra förbättringsarbete.
Keywords: Produktion av mjukpapper; Värdeflödesanalys; Lean produktion; Linjebalansering; Standardisering; Flaskhalsanalys; Layout