Hur kan val av byggnadsmaterial vid byggnation av flervåningshus främja ekologisk hållbarhet och människors välmående i urbana miljöer - Alfvén, William; Skoglund, William (My University, 2025)
Med en allt ökande urbanisering krävs det mer hållbara lösningar inom samhällsbyggande, detta examensarbete har undersökt och jämfört ekologiska och psykologiska effekter av betong och trä som byggnadsmaterial. Arbetet bygger på en kombination av LCA-analyser samt litteraturhämtning och en enkätundersökning. Arbetet har visat att trä generellt har en lägre klimatpåverkan än betong samt en mer positiv psykologisk effekt på inneboende som vistas i trä miljöer. Betong har en större klimatpåverkan främst under tillverkning av cement men har fördelar inom material egenskaper som trä ej uppnår, betong har fördelar såsom lång livslängd, god brandsäkerhet och god akustisk komfort. Ur ett psykologiskt perspektiv ses trä som ett varmare och naturligare material som kan främja boendes välbefinnande samt minska stress, dessutom associeras trä miljöer med högre emotionell upphetsning och minskade stress nivåer. Betongmiljöer ses som kalla och råa, vilket sänker människors upplevda njutning och lugn i miljöerna men studier visar på att betong miljöer kan bidra till ökade koncentrationsnivåer hos individer, något som inte ses i lika stor grad i trä dominerande miljöer. Resultaten visar på att materialvalen till nybyggnationer bör göras utifrån fler utgångspunkter än bara ekonomisk vinst och stabilitet, man bör även kolla på ekologiska implikationer samt den psykologiska påverkan av materialvalen för att öka hållbarheten i den urbana miljön.
Keywords: Trä, Betong, LCA, Flervåningshus, Byggnadsmaterial, Gestaltning