Vägen till cirkularitet Trafikkontorets möjligheter att öka resurshållningen i upphandlade projekt - Jakobsson, Linnea; Wilhsson, Isabelle (My University, 2020)
Bygg och fastighetssektorn har enligt Boverket (2019) en betydande roll i miljöpåverkan som uppstår i Sverige. En indikator som användes vid bedömningen var avfall. Enligt Boverket har avfall från byggverksamheter i Sverige ökat mellan år 2012 och 2016. Bygg- och anläggningssektorn skapade drygt 10 miljoner ton avfall vilket var drygt en tredjedel av Sveriges totala avfallsmängd. Många av bygg- och anläggningsarbeten sker på uppdrag av kommunala förvaltningar som har direktiv att öka återbruk och återvinning av material. En sådan förvaltning är Trafikkontoret i Göteborg som årligen lägger ut flera infrastrukturprojekt på entreprenad. Efter avslutat projekt diskuterar Trafikkontoret entreprenörens miljöplan och inrapporterad statisk i ett uppföljningsmöte. Statistiken är viktig för att skapa cirkulära materialflöden genom återbruk och återvinning. I dagsläget är det oklart hur stora materialflöden som återbrukas eller återvinnings eller om det alls förekommer Syftet med examensarbetet är att undersöka Trafikkontoret möjligheter till att öka cirkulariteten i upphandlade infrastrukturprojekt. Studien genomfördes genom att sammanställa statistik och inventera entreprenörernas avfallshantering av icke farligt avfall som schaktmassor, sopsand och betong. Det viktigaste resultatet var att cirkularitet är möjligt men att det krävs komplett statistik och tydligare instruktioner i upphandlingen av entreprenaderna. Studien är främst avgränsad till Trafikkontorets drift- och underhålls projekt i Göteborg.
Keywords: Avfall; avfallshantering; återanvändning; återvinning cirkulär ekonomi; cirkularitet; infrastruktur; infrastrukturprojekt; samhällsbyggnad