En studie av cybersäkerhet i svenska hamnar - En undersökning av organisationernas motståndskraft och ställningstagande till cybersäkerhetsriktlinjer i hamnar - Gregorson, William; Sibgård, Adam (My University, 2023)
Den globala världshandeln är i stor utsträckning beroende av sjöfartens tjänster. Detta då ungefär 90% av godset som fraktas världen över i något led av transportkedjan fraktats med hjälp av fartyg. Den ökade digitaliseringen i maritima verksamheter har medfört stora förbättringar för sjöfarten men har också ökat riskerna för cyberattacker. Antalet rapporterade cyberattacker mot hamnar och fartyg har ökat kraftigt mellan 2017 och 2022. Stora sjöfartsorgan som IMO (International Maritime Organisation) har utfärdat riktlinjer för hantering av cybersäkerhet där de betonar vikten av att skydda de digitala system som används inom maritima verksamheter. Författarna av studien undersöker nivån av organisationernas motståndskraft mot cyberangrepp och hur olika guider och lagar är utformade för att skydda sjöfartssektorn. Författarna undersöker hur hamnarna ställer sig till dessa guider och lagar. Cybersäkerhet i hamnar är ett viktigt ämne på grund av den ständiga utvecklingen av digital teknologi och dess påverkan på logistikkedjor. Studien drar slutsatsen att samtliga av de tillfrågade organisationerna arbetar proaktivt med deras cyberförsvar. Studien konstaterar att arbetet med cybersäkerhet skiljer sig åt mellan organisationerna beroende på deras hotbild och resurser. Större hamnar har en mer omfattande cybersäkerhetsorganisation jämfört med mindre hamnar, utifrån principen att de är mer exponerade för eventuella attacker. Studien visar att samtliga organisationer arbetar utifrån ledningssystemet ISO 27001, men samtidigt skiljer de sig åt i ställningstagandet kring andra riktlinjer och hur de ser på arbetet med cybersäkerhet. Studien kommer avgränsa sig mot att undersöka svenska hamnar. Studien kommer inte heller djupdyka i de ekonomiska åtagandena som kommer med att inrätta och upprätthålla en cybersäkerhetsorganisation. Dock så kommer studien att göra hänvisningar till hamnars storlek och indirekt påvisa att deras resurser då är större än andras.
Keywords: Cybersäkerhet; hamnorganisationer; riktlinjer; cyberrisk; cyberhot; åtgärder