Från genväg till senväg: Hur påverkar det låga vattenståndet i Panamakanalen den kommersiella tanksjöfarten? - Kristensson, Agnes; Bylin, Maja (My University, 2024)
Under 2023 har genvägen genom Panamakanalen förvandlats till en senväg och orsaken till detta grundar sig i El Niño. Effekterna av El Niño leder ofta till långvariga perioder med förhöjda temperaturer, vilket i sin tur till torka. I och med den rådande torkan har Panamakanalens vattenreservoar, Gatunsjön, ovanligt lågt vattenstånd. Till följd av detta har restriktioner införts ämnade att skydda sjön. Restriktionerna innebär att antalet fartyg som får passera kanalens slussar dagligen har reducerats och kanalens kapacitet har därmed sänkts. Reduceringen av genomfarter har fått konsekvenser för rederierna som transiterar genom kanalen. Fallstudiens syfte var att söka svara på hur restriktionerna, till följd av det låga vattenståndet i Panamakanalen, påverkar den kommersiella tanksjöfarten. Detta skulle uppnås genom en kvalitativ fallstudie där tankrederier och myndighet intervjuades. Följande frågeställningar ämnades att besvaras. • Hur påverkar restriktionerna kostnaderna och intäkterna för rederierna? • Hur har restriktionerna påverkat rederiernas kommersiella operationella förmåga? • Hur har marknadens rörelsemönster förändrats? Intervjuerna visade på att rederiernas kostnader inte påverkats nämnvärt då de är verksamma på spotmarknaden med fördelaktiga kontrakt. Intäkterna har däremot påverkats positivt för såväl rederier som för myndigheten. Detta till följd av att restriktionerna lett till fartygsbrist i området vilket pressat upp fraktraterna, de har även inneburit ökade väntetiderna och auktionspriser. Intervjuerna visade att rederiernas kommersiella operationella förmåga påverkats till följd av svårigheterna med att boka en transitering. Problematiken med att få en transitering genom kanalen, i samband med geopolitiska händelser i andra delar av världen har lett till att fartyg tar alternativa rutter och att nya marknader blivit aktuella. Uppsatsens avgränsades till att enbart undersöka segmentet tanksjöfarten. Ytterligare en avgränsning som gjordes var att bakgrunden till problematiken, som grundar sig i klimatförändringar och väderfenomenet El Niño, inte analyserades.
Keywords: Köbildning; Torka; Panamakanalen; Flaskhals; Kommersiell sjöfart; El Niño; Tanksjöfart; Trampsjöfart; Congestion; Draught; Bottleneck; Commercial shipping; Panama Canal; El Niño; Tanker shipping; Tramp shipping