Utveckling och Anpassning av Urvalsmetod för Nya Produkter i Konceptfas - Molin, Oscar; Dahlbäck, Hannes (My University, 2022)
Det finns två grundläggande sätt för att uppnå framgångsrik innovation, att utföra rätt projekt och att göra de på rätt sätt. Inom produktinnovation så är val av rätt projekt det mest problematiska momentet, där en av utmaningarna till att välja rätt är att säga nej till projekt för att prioritera resurser till mer framgångsrika koncept. De företag som misslyckas och har för många produktkoncept i förhållande till resurstillgångar kännetecknas av förlängda projekt, försämrat genomförande, och förenklade drag och specificeringar hos produktkoncept. Optica är ett medicintekniskt produktionsföretag som utvecklar och tillverkar specialtillverkade lösningar för kunder med unika behov. Företagets roll på marknaden ses som att tillgodose behoven från kunderna som inte kan hitta hjälp någon annanstans, vilket har resulterat i att företaget har en bred produktportfölj i nuläget innehållande produkter med en oacceptabel vinstmarginal. Optica är i behov av en mer effektiv urvalsmetod som kan ge förutsättningar till att en högre andel framgångsrika produkter lanseras. Syftet med studien är att utveckla och anpassa en selekteringsmetod som utvärderar produktidéer i konceptfasen av Optica produktutvecklingsprocess från en strategisk, balanserad och kommersiell synpunkt. Studien har använt en kvalitativ undersökningsansats för att besvara frågeställningarna. Den kvalitativa undersökningsansatsen angreps abduktivt och bedrevs iterativt där relevant litteratur studerades som stöd till analysen av empirin för att kunna skräddarsy en selekteringmetod utefter Optica unika situation. Inhämtning av empiri utfördes genom intervjuer och dokumentstudier hos Optica. För att säkra det vetenskapliga värdet av undersökningsresultatet har arbetet förhållit sig till de fyra kriterierna trovärdighet, överförbarhet, beroende och objektivitet. Resultatet av studien visar på att det finns ett behov att justera en av delarna i den nuvarande konceptfasen, implementera verktyg, samt strukturera informationsflödet. Justeringen syftar till att ge produktrådet en sållande funktion där produktidéer som inte uppfyller företagets strategiska kriterier läggs ner så att relevanta produktidéer kan hanteras effektivt av produktansvarig inför konceptfasens sista go/kill-möte. Implementering av fyra verktyg föreslås för att de tre övergripande målen med projektportföljshantering ska kunna behandlas samt för att ge förutsättningar att välja rätt produkter. Till sist föreslås Optica använda informationspaket mellan konceptfasens olika delar för att strukturera informationsflödet och upprätthålla ett konsekvent arbetssätt