Att anpassa sig till IMO:s CII-direktiv: En fallstudie av tankrederier i Göteborgsregionen - Lapuc, Milosz; Yohannes, Raey (My University, 2023)
Sjöfartsindustrin är en av de mest betydelsefulla globala industrierna idag och bidrar till majoriteten av all internationell handel. Denna industri är avgörande för att säkerställa att varor och råmaterial kan transporteras effektivt över hela världen, vilket har en stor påverkan på ekonomi och handel. Trots dess betydelse är sjöfartsindustrin även en stor källa till växthusgasutsläpp, och står för en betydande andel av de globala utsläppen. Detta har medfört en ökad medvetenhet och press på branschen att vidta åtgärder för att minska utsläppen. Syftet med rapporten är att undersöka och analysera hur tre tankrederier i Göteborg har anpassat sig till det nya CII-direktivet från International Maritime Organization (IMO). Vilket syftar till att minska sjöfartens koldioxidutsläpp genom att reglera och mäta fartygens koldioxidintensitet. Rapportens två frågeställningar är hur anpassar sig tankrederier i Göteborg till de nya CII direktiven som trädde i kraft 2023? Och hur är tankrederier i Göteborg påverkade av de nya CII-direktiven? Med hjälp av forskningsmetoden fallstudie och intervjuer kunde frågeställningarna besvaras. Resultatet visade att rederiernas huvudfokus var att undersöka möjligheterna till alternativa bränslen för att kunna anpassa sig till den nya regleringen. Vilket visar sig vara ett förslag alla tre rederier har försökt göra till verklighet. Resultatet tyder på att rederierna är villiga att investera i ny teknik eller fartyg för att kunna uppnå ett bra CII betyg, vilket betyder att rederierna kan använda fartygen i framtiden. Avgränsningarna i rapporten har varit att endast undersöka tankrederier, vilket är en av sektorerna i rederibranschen, men de ska även vara baserade i Göteborg.
Keywords: CII; IMO; bränslen; sjöfart; miljö; anpassning; koldioxidutsläpp