Jämförelsestudie av träkonstruktioner med avseende på LCA, LCC och resursåtgång - Tamm, Isak; Lundh, Oliwer (My University, 2024)
Huvudfokuset i examensarbetet ligger på att utforska miljövänligt byggande i form av klimatavtryck och resurssnålhet hos olika bjälklagssystem åt företaget Masonite Beams, med huvudsyftet att optimera valet av byggmaterial i konstruktioner. Problematiken när man ska utveckla metoder är att byggbranschen generellt är skeptisk till nya innovationer, även om produkterna har en positiv påverkan gällande branschens utsläpp eller spendering. Detta gör att byggbranschen är långsam i sin utveckling och ofta hamnar i gamla spår. Vår forskningsfråga hamnar i att utforska skillnader i bjälklag som Masonite Beams tillverkar jämfört med andra typer och därmed bidra med insikter för hållbart och miljövänligt byggande. Litteraturundersökning med livscykelanalys (LCA) och livscykelkostnadsanalys (LCC) används för att identifiera resultaten av klimatavtryck och ekonomiska aspekter. Undersökningen omfattar befintliga rapporter om relevanta material och processer som primär datakälla. Resultatet är att valet av bjälklagssystem har signifikant inverkan på klimatavtrycket och dess resurssnålhet. Processerna och mängden material för de olika systemen ser olika ut och kommer därför att ha skillnader i klimatpåverkan och resurssnålhet. Ett system som kräver en mindre mängd resurser bör logiskt ha en mindre klimatpåverkan. Det är detta som ska utredas med en djupare analys för att kvantifiera resultaten då många variabler spelar in och det är detta som studien ska fastställa. Resultaten från denna studie ska ge klarhet till företaget som arbetet utförs tillsammans med, men de kan även agera som riktlinjer för flera olika projekt och företag inom branschen.
Keywords: livscykelanalys (LCA), livscykelkostnad (LCC), träkonstruktion, flerbostadshus, KL-trä, limträ, LVL, lättbalkar