Tyskebryggen, Finngården - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1966)
I Bergen har de tyska handelsgårdarna starkt präglats av den norska byggnadstraditionen.Finngården byggdes av fem köpmän efter branden 1702. Alla gårdar vid Tyskebryggen är byggda efter ungefär samma mönster. Handelshus och uthus ligger på ömse sidor om den smala gränden som sträcker sig mellan gatan och hamnen. Köpmännen ägde gemensamt brygga, schøtstue (för måltider och samvaro) coh eldhus (där all mat lagades). Handelshusen innehåller förråds- och boningsrum och är helt oeldade. Stuen är husets huvudrum varifrån husbonden styrde sitt hus. Inrestuen var husbondens vinterbostad. Tyskarna måste leva ogifta och gårdarna befolkades följaktligen mest av män. Svalgången i mellanvåningen leder upp mot schøstuen. Modellen visar ett av handelshusen mot hamnen. Det var finast med gavelfasad med fönster och stora rum. Huset inrymmer nu det Hanseatiske Museum.
Tyskebryggen, Finngården, hanseatic mercants housing