Effektivisering av produktionsflöde hos AB Formplast En beskrivning av nuvarande tillstånd och förbättringsförslag för produktionsflödet på ett plastformningsföretag - Hallin Andrén, Herman; Runesson, Olle (My University, 2023)
AB Formplast är ett plastformningsföretag som tillverkar produkter till fordon, hushållsteknik och andra maskiner. Deras stora produktsortiment leder till en komplex produktionsplanering. För att säkerställa sin konkurrenskraft jobbar företaget ständigt med att effektivisera verksam- heten. AB Formplast har också haft problem med att för- och efterkalkylerna ofta skiljer sig åt, trots ett standardiserat kalkylförfarande. Produkterna är i regel dyrare att producera än vad som är planerat. Rapporten avgränsades till en produkt, Kåpan, eftersom den ansågs vara represen- tativ för företagets andra produkter och särskilt viktig för verksamheten. Rapportens syfte är därför att identifiera orsaker till skillnaden mellan för- och efterkalkyl samt undersöka möjlig- heter för hur Kåpans produktionsflöde kan effektiviseras. För att uppnå syftet genomfördes en fallstudie på AB Formplast. Rapporten innefattar både en litteraturstudie och en empirisk studie. Deras produktion utgörs av vakuumformning, fräsning och, för vissa produkter, montering. Vid kartläggning av nuvarande tillstånd har en värdeflö- desanalys genomförts och jämförelse av olika tillverkningsomgångar har utförts. För att effek- tivisera produktionsflödet för Kåpan har verktyg från lean production och ekonomisk order- kvantitet (EOQ) implementerats. Utfallet från tidigare batcher analyserades. Påläggskalkyl an- vändes för att beräkna och dela upp kostnader. Resultatet belyste orsaker till skillnaden mellan för- och efterkalkyl samt ineffektiviteter i pro- duktionsflödet. Rapporten avslutas med resultatdiskussion där åtgärder till identifierade pro- blem föreslås och diskuteras. Åtgärderna syftar till att skapa stabilare processer och effektivi- sera Kåpans produktionsflöde. Olika rekommendationer till AB Formplast har föreslagits för att åtgärda de problemområden som ansågs vara viktigast. Kåpan bör produceras i större batcher i ett kontinuerligt flöde mellan vakuumformning och fräs. Förbättringar för Kåpan, och liknande högvolymprodukter, bör prioriteras på grund av dess stora påverkan på intäkter och produktionsstörningar. Arbetssättet för processerna i produktionsflödet bör dessutom standar- diseras.
Keywords: Värdeflöde; Produktionsflöde; Produktionsplanering; EOQ; Lean Production