Klimatförändringar och dess effekter på stabiliteten för naturliga slänter - En analys av klimatförändringarnas potentiella påverkan på två slänter längs Göta älv - Ahlgren , Oskar; Björkman , Sofia; Pardali Moustakas , Alexandros; Stridsman, Filippa (My University, 2025)
Detta kandidatarbete undersöker hur förväntade klimatförändringar påverkar stabiliteten hos två representativa slänter i Östra Berg, längs Göta älv där kvicklera förekommer. Genom numerisk stabilitetsmodellering i GeoStudio 2024 med modulerna SLOPE/W och SEEP/W analyseras scenarier med ökad nederbörd och successiv erosion vid släntfoten. Resultaten visar att klimatpåverade förhållanden avsevärt försvagar de redan skredkänsliga slänterna, speciellt när intensiv nederbörd samverkar med erosion. Slutsatsen är att det finns ett behov av att i större omfattning inkludera den påverkan klimatförändringar har i framtida stabilitetsutredningar. Risken för skred kan underskattas om skredriskutredningar enbart utgår från dagens klimat. En ökad kunskap, både kring faktorernas enskilda inverkan och dess samverkan, krävs för att på ett effektivt och precist sätt kunna minimera risken för framtida skred i området.
Keywords: släntstabilitet