Att förändra den ojämställda ingenjörsbranschen - Lesseur Björnek, Jesper; Hillström, Sara; Netz, Nils; Pernald, Amanda; Stensgård Tamm, Nicole; Zacharias, Elinor (My University, 2019)
Idag utgör kvinnor endast 30 procent av alla utexaminerade civilingenjörer. Detta beskrivs ofta som ett samhällsproblem då en stor del av potentialen bland befolkningen lämnas outnyttjad. Mansdominansen på chefsposter inom företag och organisationer får konsekvenser bland annat då en diversifierad bakgrund inom ledningsgrupper anses vara en nyckelfaktor för framgång. Womengineer är en ideell organisation som arbetar för att jämna ut könsfördelningen inom ingenjörsbranschen. Denna rapport från Chalmers Tekniska Högskola har ett kritiskt såväl som konstruktivt syfte. Det kritiska syftet ämnar utreda hur aktuell forskning förklarar dagens könsfördelning, men även att kartlägga Womengineers verksamhet och analysera den utifrån forskningsläget. Det konstruktiva syftet är att undersöka möjliga vägar framåt för Womengineer för att nå sitt mål om en jämställd ingenjörsbransch, vilket tar sig uttryck i ett antal rekommendationer. Resultatet av studiens första del, litteraturstudien, visar att forskningsläget kan delas in i tre huvudsakliga fält: kvinnor i tekniken, kön och teknik och uppväxt och utbildning. Kvinnor i tekniken representerar studier som domineras av bilden att kvinnor väljer bort ingenjörsutbildningar på felaktiga premisser och enligt en förlegad könsuppfattning. Studier som faller inom området kön och teknik beskriver tekniken som könspräglad där kvinnor faller offer för mäns teknik. Uppväxt och utbildning samlar forskning om påverkan från närstående under de tidiga levnadsåren och hur den senare formar individens teknikuppfattning. Womengineers arbetssätt kan placeras inom ramarna för kvinnor i tekniken och de arbetar utefter nyckelorden “informera och inspirera”. Deras största evenemang är Introduce a Girl to Engineering Day, där flickor i åldern 13-19 får besöka teknikföretag för att se och prova på vad en ingenjör arbetar med. Då Womengineer huvudsakligen arbetar utifrån ett av de identifierade temana är det viktigt att bilda sig en uppfattning om andra förklaringsfaktorer. Detta för att kunna utforma en verksamhet med grund i det tvärdisciplinära forskningsläget som har identifierats. Womengineers företrädare rekommenderas därför att konsultera övrig forskning inom området. De bör därtill införa nya metoder för mätning av framgång för att kunna utvärdera hur stor påverkan deras insatser faktiskt har för att jämna ut könsobalansen, eftersom de i nuläget saknar mått på detta.