Modulär hantering av produktdata En mikrotjänst i programmeringsspråket Elm för en e-handelswebbapplikation - Berntsson, Martin; Novak, Narimaun (My University, 2025)
E-handel har växt fram i samband med internets utveckling från tidigt 1990-tal och har ökat kraftigt i Sverige under de senaste åren. En utmaning som medföljer e-handeln är den stora mängd produktdata som behöver hanteras och organiseras för att slutligen presenteras till potentiella kunder. Webbhuset I Sverige AB tillhandahåller e-handelslösningar som är skräddarsydda efter varje kunds behov och detta projekt genomfördes i samband med dem. Det förekommer stor variation i den data som olika företag behöver hantera och presentera för sina kunder. På grund av detta har Webbhuset behövt göra en ny implementation av logik för behandling och cachelagring av varje enskild kunds data vilket har lett till mycket upprepat arbete som borde gå att effektivisera. Med detta som bakgrund har författarna tillsammans med Webbhuset tagit fram en modulär mikrotjänst för hämtning, konvertering och cache-lagring av kunders produktdata. Mikrotjänsten implementerades i det reaktiva och funktionella programmeringsspråket Elm som är specialiserat för att ta fram webbapplikationer. Den framtagna mikrotjänsten integrerades i Webbhusets befintliga arkitektur och klarade av att läsa in, bearbeta och felhantera genererad testdata från ett kalkylark i Google Spreadsheets. Datan cache-lagrades sedan enligt Webbhusets interna format och funktionalitet för versionshistorik implementerades utöver de ursprungliga målen. Mikrotjänsten behöver anpassas när det kommer till inläsning och bearbetning av kunddatan medan cache-lagring och versionshistorik är helt modulär. Den slutgiltiga mikrotjänsten uppfyllde de mål som sattes upp vid projektets start men författarna anser att vidare utveckling behövs för att förbättra återkoppling till användare av mikrotjänsten och för en mer generaliserad hantering av kunddata.