Kartläggning av postoperativa sårinfektioner efter sternotomi En studie om resursförbrukning och vårdflöden vid Thorax- och kardiologiverksamheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset - Davies, Annie; Shaba, Sandra (My University, 2025)
Postoperativa sårinfektioner efter sternotomi är en ovanlig men allvarlig komplikation efter hjärtkirurgi. Denna studie syftar till att undersöka hur denna patientgrupp påverkar resursanvändningen vid Thorax- och kardiologiverksamheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Studien bygger på en metodkombination med kvantitativa data från sjukhusets databaser samt kvalitativa intervjuer med vårdpersonal. Resultatet visar att patienter med postoperativa infektioner har betydligt längre vårdtider, kräver upprepade operationer och förbrukar mer resurser än patienter inom det elektiva flödet. Eftersom dessa patienter inte planeras in i det ordinarie operationsschemat uppstår oplanerade insatser, långa fasteperioder och frekventa ombokningar av vårdtillfällen. Brister i den digitala dokumentationen försvårar dessutom överblicken och uppföljningen av patientgruppen. Personal vittnar även om ökad belastning och frustration till följd av upplevd otillräcklighet. Studien understryker behovet av förbättrad dokumentation, ökad flexibilitet i planeringen samt ett större fokus på patientupplevelser vid resursfördelning.
Keywords: Lean i sjukvården; Postoperativ sårinfektion; Resursplanering; Thorax och kardiologi