Luckra Längtan - Friberg, Linda (My University, 2023)
Bredvid Kyrkbyn. på Hisingen i Göteborg finns ett bostadsområde - Luckra Längtan. Präglad av idén av småstadsidyllen men fortfarande med närhet till stadens alla hörn ger Luckra Längtan en avslappnande och grannsämjande boendemiljö. Hjalmar Brantingsgatan omvandlas från trafikleden till en levande och sammankopplande boulevard där bostäderna intill har möjlighet för verksamheter i framtiden, en tid människoflödet möjligtvis är starkare. Verksamhet- och stasdlivet är centrerat i en nod där Hjalmar Brantingsgatan och Sotérusgatan möts och skapar ett torg. Dessa stråk är centrala och välintegrerade i såväl staden som i lokalområdet och därmed blir torget en plats full av liv. Resterande delar av Luckra Längtan präglas av tysta, lugna gator som mestadels även är bilfria. Sotérusgatan flyttas längre in i området och blir en gång- och cykelvägsallé med ett par busslinjer som färdas genom allén i gångfart. Med inspiration från projekt som Jarlaberg i Stockholm och Bo01 i malmö har projektet fått en blandning av lägenhetshus och radhus runt de allra flesta av gårdarna. Detta för att skapa förutsättningar för en blandning av människor med olika ekonomiska bakgrunder att leva tillsammans. Gården blir som grannskapets mötesplats men är inte helt slutna och därmed bjuder in till lek och trivsamhet mellan områdena och mellan gårdarna. I mitten av området finns även en gemensam park som öppnar upp sig mot omkringliggande bebyggelse och som skapar gemenskap. Parken är en plats för lek, sport och umgänge.