Konstruktion av Fordons Batteri Simulator för Träning - Construction of Vehicle Battery Simulator for Training - Babaiy, Robin; Ghazi, Baslan (My University, 2024)
Sammanfattning Detta examensarbete har framgångsrikt utvecklat en avancerad batterisimulator för elfordon, i ett samarbete mellan AdaptFuture, Novo Energy, och Business Region Göteborg. Projektet har fokuserat på att skapa en innovativ utbildningsresurs, designad för att förbereda nästa generationens tekniker för den snabbt växande elfordonsteknologin. Genom att integrera en simulerad EV-batterimiljö inom en lättanvänd och transportabel väska, har arbetet syftat till att tillhandahålla en hands-on erfarenhet som kompletterar traditionell teoretisk utbildning. Simulatorn utnyttjar AdaptFutures IoT-system för att erbjuda en rad interaktiva scenarion, vilket simulerar verkliga utmaningar som tekniker möter i arbetet med elfordon. De viktigaste resultaten från detta projekt inkluderar utvecklingen av en högt användarvänlig simulator som kraftigt förbättrar teknikers förmåga att förstå och hantera komplexa EV-batterisystem. Genom användartester och feedback har det bekräftats att simulatorns intuitiva gränssnitt och realistiska simuleringsscenarier avsevärt minskar inlärningströskeln för nya tekniker. Denna effektivitet i lärandeprocessen understryker simulatorns värde som en utbildningsresurs. Dessutom har projektet belyst vikten av praktisk erfarenhet inom teknisk utbildning, vilket bidrar till en djupare och mer varaktig förståelse för eleverna. Abstract This degree project has successfully developed a battery simulator for electric vehicles, in a collaboration between AdaptFuture, Novo Energy, and Business Region Gothenburg. The project has focused on creating an innovative educational resource, designed to prepare the next generation of technicians for the rapidly growing electric vehicle technology. By integrating a simulated EV battery environment within an easy-to-use and portable case, the work has aimed to provide a hands-on experience that complements traditional theoretical education. The simulator leverages AdaptFuture's IoT system to offer a range of interactive scenarios, simulating real-world challenges that technicians face in working with electric vehicles. The key results from this project include the development of a highly user-friendly simulator that significantly improves technicians' ability to understand and manage complex EV battery systems. Through user testing and feedback, it has been confirmed that the simulator's intuitive interface and realistic simulation scenarios greatly reduce the learning threshold for new technicians. This efficiency in the learning process underscores the simulator's value as an educational resource. Additionally, the project has highlighted the importance of practical experience in technical education, contributing to a deeper and more lasting understanding for students.
Keywords: Nyckelord: batterisimulator, elfordonsteknik, användarvänlighet, IoT, teknikerutbildning, gränssnittsdesign, interaktiva scenarion, EV-batterimiljöer.