Radarbaserad närvarodetektion i grupprum - Bernhardt, Karin; Bogavac, Alexander; Helander, Alex; Larking, Amanda; Rangert, Elias; Shaikh, Ayaan (My University, 2025)
Effektiv användning av gemensamma utrymmen, såsom grupprum på universitet, är viktigt för både resursoptimering och förbättrad tillgänglighet. Traditionella bokningssystem saknar stöd för att visa faktisk närvaro, vilket ofta leder till att resurser förblir outnyttjade. Detta projekt undersöker användandet av en frequencymodulated continuous wave-radar för att detektera närvaro i grupprum. Den använda radarmodulen, Texas Instruments AWR1843BOOST, arbetar i 76- 81 GHz-bandet. En initial analys av radarns utdata visade att både position och hastighet hos detekterade objekt kunde extraheras. Ett program utvecklades för att klassificera ett rum som ledigt eller upptaget baserat på information om de detekterade punkterna. Ett rum betraktades som ledigt om inga punkter uppvisade hastighet under en definierad tidsperiod. Däremot, om två punkter med hastighet var belägna inom både ett visst avstånd och tidsintervall från varandra, klassificerades rummet som upptaget. Slutgiltiga tester visade att systemet korrekt klassificerade tomma och upptagna rum under både korta och långa testperioder. Vid test av tio specialfall misslyckades endast ett fall, vid två av tre försök. Resultaten visar att radarbaserad närvarodetektion i grupprum är möjlig, och att detta system framöver skulle kunna integreras i en lösning som täcker hela campusområden.
Keywords: FMCW, inomhusnärvaro, närvarodetektion, radar, resurshantering, grupprum