Usine Ménier, fabriksbyggnad - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1965)
Chokladfirman Ménier lät uppföra denna fabriksbyggnad på en bro över floden Marne 1871-72. Byggnadens bärande system består av ett smidesjärnsskelett med krysstag. Fasaden är täckt av färggranna kakelstenar. Byggnaden är ett exempel på hur arkitekter och ingenjörer under 1800-talet sökte nya sätt att lösa byggnadsuppgifter med hjälp av kombinationer av järn och sten. Byggnaden ritades av arkitekten J. Saulnier och konstruktionen beräknades av ingenjörerna Logre och bröderna Séraphin.
Usine Ménier, factory. Wrought iron frame, spanning over river.