Senantik takstol, S:a Maria Maggiore - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1968)
Basilikan, en av antikens byggnader, gav form åt de första kristna kyrkorummen och har präglat hela den västra kristna arkitekturen. Modellen visar två mittskeppstravéer i kyrkan S:a Maria Maggiore från 400-talets första hälft. Takstolen är ett grekiskt arv och användes i Italien under hela medeltiden, för att täcka breda mittskepp i basilikorna. Den utgör ett spännverk. Se även modell 215. Notera att modellen korrigerats mellan bild 1. och 2.
Early christian roof-truss, basilica church S:a Maria Maggiore