Transport av mikroplaster - studie kring Ehrenströmsgatan - Dahl, Linnea (My University, 2021)
Eftersom det finns stora kunskapsluckor i hur mikroplaster beter sig är det ständigt aktuellt med nya studier inom ämnet. Den största andelen mikroplaster kommer från vägtrafiken och syftet med examensarbetet var att ta reda på tillräckligt om mikroplasters egenskaper och transportmekanismer för att beräkna hur mycket som deponeras på vägen mellan vägtrafiken på Ehrenströmsgatan och Vitsippsbäcken i Göteborg. Detta gjordes genom en litteraturstudie där all fakta och alla delar till beräkningarna hämtades Det har också genomförts ett studiebesök kring bäcken. Utöver detta har även en litteraturstudie gjorts om de risker och åtgärder som finns. Vitsippsbäckens avrinningsområde beskrivs närmare och ett urval av faktorer inför beräkningar analyseras i metoden. Detta gäller urval av emissionsfaktorer, partikelstorlekar och partikeldensitet. Därefter tas beräkningen av emissionsmängden fram, som följs av beräkningar för vindtransport och sedimentering i brunnar. Sedimentering i ledningar och eventuella andra faktorer har inte tagits med. Olika scenarier har tagits fram där man ser hur mycket mikroplaster som slutligen når bäcken, och hur stor andel som deponerats på vägen. I alla scenarier är det mellan 13-35% av mikroplastmängden som försvinner på vägen. Den starkast avgörande faktorn för hur mycket som släpps ut till bäcken är antalet dagar en torrperiod bestått av, då emissionerna samlas på hög för att sedan sköljas av, men också om det sker under vintern när emissionerna är som högst. Åtgärder som skulle passa för Ehrenströmsgatan är exempelvis effektiva brunnsfilter, hastighetsbegränsning och kontroll av däcktryck.