Kommunikation och erfarenhetsåterföring i byggprojektledning - Berisha, Albiona; Spolander, Alfred (My University, 2023)
Kommunikation och erfarenhetsåterföring är något alla organisationer och anställda använder sig av, vare sig det är omedvetet eller medvetet. Kommunikation sker när information överförs från en sändare till en mottagare. Det är nödvändigt att budskapet tolkas och förmedlas på rätt sätt för att undvika misskommunikation. Erfarenhetsåterföring är att lära sig från sina eller andras erfarenheter för att i framtiden undvika att repetera samma misstag. I byggbranschen, speciellt projektledning, är det extremt viktigt med tydlig kommunikation för att undvika kostsamma fel och tidsfördröjningar senare i byggnadsprocessen. Då projekteringsprocessen sker tidigt i byggnadsprocessen är det mycket billigare att åtgärda fel i detta skede. Det är också viktigt att hitta de misstag som gjort och ta reda på hur de uppstod samt lära sig från detta. Enligt Boverket sker det byggnadsfel som kostar över 100 miljarder kronor per år. Syftet med studien är att undersöka vilka kommunikationsmetoder som projektledare föredrar och ger bäst erfarenhetsåterföring samt om kommunikationen fungerar bättre beroende på entreprenadform och projekt-storlek. Studien bygger på en intervjustudie, enkätstudie och litteraturstudier. Resultatet från studien visar att fysiska möten föredrogs av projektledarna och att det fanns störst risk för misskommunikation genom mail. Majoriteten av projektledarna ansåg att kommunikationen fungerade bättre i större projekt medan när det handlade om entreprenadform var det jämnt fördelat. Projektledarna vill ha en lätt orienterbar portal där erfarenheter kan utbytas och att erfarenhetsåterföringsmöten är det effektivaste sättet att ta lärdom av varandras erfarenheter. De är också överens om att det generellt inte finns tid för att hinna ta lärdom av sina eller andras erfarenheter. Slutsatser som dras baserat på studien är att de kommunikationsmetoder som föredras av en projektledare beror på det som funkar bäst för de inblandade i projektet, alltså anpassas de kommunikationssätt beroende på situationen och vem som mottar informationen. Entreprenadform eller projektets storlek hade inte så stor betydelse när det kom till kvaliteten av kommunikationen. Projektledarna är medvetna om vikten av erfarenhetsåterföring men att det ej finns tid för att hinna ta lärdom av sina eller andras erfarenheter.
Keywords: Erfarenhetsåterföring, Entreprenad, Projektledning, Kommunikation, Misskommunikation, Projektledare.