systemet i SB2-husets grupprum - Van Heek, Oscar; Ström, Jesper (My University, 2021)
Studenter tillbringar mycket tid i grupprum då de inte bara används för studier utan även för socialt umgänge. Grupprummen ger studenter en plats att samlas på för att kunna studera tillsammans i en god studiemiljö. För att kunna arbeta effektivt och ha en behaglig vistelse krävs ett bra inneklimat. Denna rapport redovisar resultatet av en undersökning av ventilationssystemet som används i grupprummen i SB2-huset på Chalmers som har i uppgift att möta dessa krav. Studien behandlar vad som klassas som ett gott inneklimat baserat på luftens olika egenskaper så som temperatur, relativ fuktighet samt koldioxid och andra föroreningar. Rapporten lyfter vilka krav och rekommendationer som finns på luften och hur olika ventilationssystem arbetar för att uppnå ett gott inomhusklimat. Mätningar av koldioxid, relativ luftfuktighet, temperatur och partiklar har utförts i grupprummen, samt en kvantitativ undersökning i form av enkäter. Energiberäkningar har även utförts baserat på luftflödet från DCV-systemet i grupprummen och har jämförts med energiberäkningar baserade på luftflödet från ett teoretiskt CAV-system. Resultaten analyserades för att utvärdera hur väl ventilationen uppfyller sitt syfte att skapa ett gott inneklimat för användarna. Resultatet av mätningarna och den kvalitativa undersökningen skiljer sig oväntat mycket. Mätningarna visar på att ventilationssystemet uppfyller sin funktion under majoriteten av tiden medan enkätstudien istället visar ett generellt missnöjde hos användarna av grupprummen. Majoriteten av respondenterna av enkäten anser att temperaturen är hög och luftkvaliteten är dålig. Mätningarna visar att temperaturen hålls relativt konstant på bra nivå och att luftkvaliteten anses vara tillfredställande i de flesta mätningarna baserat på koldioxid- och partikelhalten. Energiberäkningarna visade på att stora energibesparingar kan göras med ett varierande luftflöde.
Keywords: Ventilation; inomhusmiljö; luftkvalitet; temperatur; koldioxid; relativ luftfuktighet; partiklar