Strategier för att öka fyllnadsgraden på containerfartyg - En analys av strategiarbete för att optimera fyllnadsgraden på containerfartyg ur ett redarperspektiv - Holst-Nielsen, Tim; Westlund, Robin (My University, 2023)
I en snabbt föränderlig marknad är det viktigt att containerfartyg har en hög fyllnadsgrad för att maximera lönsamheten och minimera kostnaden per enhet. Fyllnadsgraden avser den lastkapacitet som ockuperas i förhållande till fartygets totala lastkapacitet och kan mätas under en given resa mellan två hamnar. Rapporten ger en djupare inblick i hur de största aktörerna på containermarknaden både liknar och skiljer sig i strategi för att öka fyllnadsgraden. Vidare besvarar rapporten de strategier som respondenterna använder sig av i sitt dagliga arbete. Slutligen beskriver rapporten utifrån resultatet de framgångsfaktorer som krävs för en hög fyllnadsgrad i den framtida containermarknaden. Resultatet identifierade tre gemensamma strategier som respondenterna använder sig av i deras strategiarbete. Dessa är strategisk prissättning, strategiska samarbeten och justering av fartygskapacitet. Vidare identifierades flera strategier som var unika för de olika respondenterna, som överbokningar och standby cargo. Slutsatsen är att de tre gemensamma strategierna kan anses vara fundamentala och tidlösa för arbetet mot en hög fyllnadsgrad och de unika strategierna kan anses vara ett komplement till strategiarbetet. Ingen specifik strategi kunde urskiljas som vinnande koncept för den framtida containermarknaden. I stället bör man som rederi skapa en god förståelse för marknadsförhållanden som efterfrågan och kapacitet samt skapa en tydlig bild över vilken fas i sjöfartsmarknadscykeln man befinner sig. Detta för att kunna implementera strategierna på ett optimalt sätt.
Keywords: Linjesjöfart; Fyllnadsgrad; Utmaningar; Strategier; Framtid