Samäganderätt mellan bostadsutvecklare och privatperson - Göthe Pagander, Julia; Norvinge, Sara (My University, 2024)
Arbetet undersöker dynamiken i samägande mellan bostadsutvecklare och privatpersoner och betonar dess potential som en strategisk lösning för förstagångsköpare på den utmanande bostadsmarknaden i Sverige. Med stigande fastighetspriser och stränga finansiella krav förblir det konventionella bostadsägandet svårfångat för många unga vuxna. Denna studie undersöker samägande som en alternativ bostadsmodell, som erbjuder ett symbiotiskt förhållande där både utvecklare och individer delar fördelarna och ansvaret för fastighetsägande. Med hjälp av kvalitativa forskningsmetoder, såsom intervjuer med nyckelintressenter från stora svenska bostadsutvecklare som HSB, OBOS och JM, fördjupar sig denna studie i de invecklade arrangemangen för delägarskap. Den utvärderar deras ekonomiska, juridiska och sociala konsekvenser och bedömer deras genomförbarhet och hållbarhet som ett bostadsalternativ för förstagångsköpare. Studien beaktar också den bredare inverkan av sådana arrangemang på bostadsmarknadens struktur och undersöker hur delägarskap kan främja inkludering och ekonomisk mångfald. Resultaten visar att delägarskap kan minska inträdeshindren för förstagångsköpare avsevärt och ge dem en framkomlig väg till bostadsägande. Det underlättar inte bara tillgången till bostäder utan skapar också en känsla av gemenskap och delat ansvar, vilket potentiellt kan leda till en mer hållbar stadsutveckling. Studien belyser dock även utmaningar som komplexiteten i samägandeavtal, behovet av tydliga regelverk och de långsiktiga konsekvenserna för äganderätten och stabiliteten på marknaden.
Keywords: Samäganderätt, upplåtelseform, förstagångsköpare, bostadsutvecklare, Sverige, bostadsmarknad, hållbar stadsutveckling