Rökpörte - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1963)
Rökpörtet, byggt 1625 i Tärendö by, är en enrumsbostad utan svale. Jämför med modell 58. Kring elden mitt i huset är stenar staplade så att värmen hålls kvar. Röken samlas under värmetaket, som är isolerat med mossa och avger värme innan den försvinner ut genom rökhålet. Golvet består av mossa och granris och dörrtröskeln är hög. Värmen hölls mycket hög i huset och ventilationen reglerades med en skjutlucka på ena långväggen. Man sov på fällar på golvet. Genom att slå vatten på rösugnen kunde man bada ångbad.
Hut