Digitala arbetssätt i projekteringsprocessen: en studie som undersöker implementeringen av generativ design - Kärvegård, Linn; Ryman, Jon; Sudjada, Sanna; Tacking, Neo; Ljungberg, Anton (My University, 2022)
Att digitalisering utvecklar och driver stora delar av v˚art samh¨alle fram˚at, r˚ader i dagsl¨aget inga st¨orre tvivel kring. Trots det ¨ar digitaliseringsgraden i den svenska byggsektorn l˚ag och de digitala arbetss¨atten kantas av en rad utmaningar. Det finns ett behov av att inf¨ora generativa designmetoder i projekteringsprocessen. Generativ design ¨ar en designprocess som p˚a ett datordrivet s¨att, kan generera fram de l¨osningar som existerar f¨or en produkt. Med processen skapas m¨ojligheten till att uppt¨acka fler genomf¨orbara l¨osningar. Syftet med detta arbete ¨ar att f¨orst och fr¨amst skapa en nul¨agesbild ¨over hur arbetet med digitala arbetsmetoder i byggprocessens projekteringsfas fungerar, samt vilka utmaningar som f¨oreligger. D¨arefter unders¨oks vilka arbetsmoment i projekteringsprocessen som kan effektiviseras genom en ¨okad eller ¨andrad anv¨andning av de digitala arbetss¨atten. Slutligen utv¨arderas huruvida en implementering av konceptet generativ design kan bidra till en effektivare projekteringsprocess. F¨or att uppn˚a syftet gjordes f¨orst en kvalitativ litteraturstudie, med syfte att ge en grundl¨aggande bild och djupare f¨orst˚aelse kring digitala arbetss¨att inom projekteringsprocessen. D¨arefter genomf¨ordes en kvalitativ intervjustudie med ˚atta semistrukturerade intervjuer, d¨ar respondenter som p˚a olika s¨att arbetar med digitalisering i projekteringsprocessen svarade p˚a v˚ara fr˚agor. Resultatet fr˚an intervjuerna visar p˚a att anv¨andningsgraden av digitala verktyg i projekteringsprocessen upplevs vara h¨og, men p˚a m˚anga vis ineffektiv. Det finns en enighet kring att ¨overl¨amningen av information mellan olika discipliner ¨ar den del i processen som ¨ar mest bristf¨allig, och beh¨over effektiviseras. De intervjuade ¨ar i stor utstr¨ackning positiva till en implementering av generativ design i projekteringsprocessen. Det v¨antas mer eller mindre p˚a att arbetss¨attet f˚ar ett genomslag som g¨or att anv¨andningen ¨okar. Efter en utv¨ardering av resultaten, blir slutsatsen att generativ design allra troligast kommer att kunna bana v¨ag f¨or ett effektivare och mer produktivt arbete med digitala arbetsmetoder i byggprocessens projekteringsfas.