Stavbyggnad, detalj - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1985)
Stavbyggnadskonstruktionen består i sin mest utvecklade form av höga master, som rests på en tryckfördelande syllram. Masterna binds samman till ramar och fylls ut med stående plankor till en vägg. (Se vidare modellerna 63, 179 och 326.)Modellen visar knutpunkten mellan mast och syllram. Syllen är som regel mycket kraftig och alltid trapetsformad i kyrkobyggnader. Den har stor höjd och kan uppta stora lodräta belastningar. I syllens översida görs ett spår där väggplankorna, stavarna, passas in. I hörnen är syllen i det fall som modellen redovisar (A), lagd halvt i halvt, hörnmasten rider över dem med sin korsvis urtagna fotända och håller syllarna samman.
Stavconstruction. Detail of junction between framing posts and sole plate.