Flödesfokuserad produktionsutveckling på KPAB - Alipanah, Arvin; Boman, David; Brogeland, Edvin; Helgesson, Andreas; Nordgren, William; Wahrén, Martin (My University, 2022)
Problem: KPAB är ett mindre svenskt företag som tillverkar ståldörrar. Företaget upplever en växande efterfrågan på deras ståldörrar och önskar öka sin produktionsvolym, något de inte upplever är möjligt med sitt nuvarandeproduktionssystem. Syfte: Studiens syfte är att ge KPAB konkreta förslag på förbättringar i företagets produktionssystem för ståldörrar som möjliggör att de når sina kortsiktiga produktionskapacitetsmål, och även skapar förutsättningar för att de ska kunna nå sina långsiktiga produktionskapacitetsmål. Teoretiskt ramverk: Studien använder koncept såsom Lean och materialstyrning för att identifiera problemområden och möjliga förbättringar i KPAB:s produktionssystem för ståldörrar. Teori om värdeflödesanalys används vidare för att identifiera problem i produktionens flöde. Metod: KPAB:s produktionssystem kartlades genom direktobservation och intervjuer, varpå den analyserades utifrån teori om Lean och via en värdeflödesanalys. Därpå togs förbättringsförslag fram, varefter det bästa av dessa urskildes via en sållningsprocess som använde Pugh-matriser. Resultat och implikationer: Studien finner att KPAB, för att uppnå sina produktionskapacitetsmål, bör investera i en ytterligare limpress; ersätta lagret mellan kantpress och svets med en supermarket; eliminera dukningsmomentet; ersätta alla övriga mellanlager med FIFO-köer; samt införa ett Kanban-system i form av ett begränsat antal vagnar mellan svets och montering. Dessa förändringar kommer tillåta KPAB att uppnå högre produktionskapacitet genom ett jämnare produktionsflöde och ett dragande system, samtidigt som företagets PIA och genomloppstid minskar. Dessutom upprätthålls alla företagets behov vad gäller variantflexibilitet och ledtid gentemot kund, och det hela sker dessutom på ett sätt som är ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbart.
Keywords: Industriföretag; lean; Värdeflödesanalys; Materialflöde