Atostugan - Sydsamisk Torvkåta - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola // Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 2025)
Omkring 1920 byggde Tomas och Anna Klementsson en torv- kåta i närheten av Atoklimpen. Mitt i samebyns sommar- viste vid Risbäcken. Vid 1928 inrättades en nomadskola vid Atostugan, där samebarn fick undervisning under sommarveckorna. Skolan bestod av tre kåtor med varsin funktion. En kåta användes för undervisning, en annan kåta fungerade som matsal, där måltider tillagades och serverades och den tredje kåtan var sovsal, där barnen bodde under skolperioden. Undervisningen lades ned 1945, då den nya nomadskolan i Tärnaby kom till. En restaurerad kåta finns idag på platsen för att ge besökare en inblick i denna del av historien.
Atostugan - South Sapmí Goathe
Keywords: Torvkåta, kåta, sydsamisk